Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vo veku 92 rokov zomrel japonský vedec Isamu Akasaki, ktorý sa stal spolunositeľom Nobelovej ceny za fyziku za vynález efektívnych diód emitujúcich modré svetlo, informovala v piatok agentúra AFP.

Akasaki získal Nobelovu cenu za rok 2014 spolu s dvoma ďalšími vedcami, Hirošim Amanom a Šúdžim Nakamurom. Spoločne vyvinuli diódy vyžarujúce modré svetlo a umožňujúce vytvorenie nového, ekologického svetelného zdroja. Nobelov výbor to označil za „revolučný“ vynález.

Podľa vyhlásenia, ktoré bolo zverejnené na webe univerzity Meijo, kde bol Akasaki profesorom, vedec zomrel vo štvrtok ráno na zápal pľúc v nemocnici v meste Nagoja.

Hoci prvé červené LED diódy boli vyvinuté už v roku 1962 a zelené LED diódy v roku 1974, objav modrých LED diód v roku 1993 bol kľúčový. Až spojením týchto troch farieb bolo totiž možné získať jasné biele svetlo, vhodné na každodenné a široké využitie.

LED svetlá majú oproti svojim predchodcom mnoho výhod: sú energeticky efektívne, majú dlhú životnosť, vyžarujú jasné biele svetlo a na rozdiel od tzv. neóniek neobsahujú ortuť.

Agentúra AFP pripomenula, že LED žiarovky vydržia desaťtisíce hodín a v porovnaní so žiarovkou, ktorú vytvoril Thomas Edison v 19. storočí, využívajú iba zlomok energie.

Prelomový objav trojice laureátov Nobelovej ceny za fyziku z roku 2014 pomohol aj vyvinúť farebné LED obrazovky používané v smartfónoch a záplave ďalších moderných technológií.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú