Americký konceptuálny výtvarník a dizajnér Colin Cantwell, ktorý navrhol mnohé fiktívne kozmické objekty do filmovej série Hviezdne vojny, zomrel vo veku 90 rokov. Správu priniesla v pondelok stanica BBC.

Cantwell sa narodil v roku 1932 v americkom štáte Colorado, vyštudoval animáciu a architektúru. Počas tzv. vesmírnych pretekov medzi USA a bývalým Sovietskym zväzom v 60. rokoch pracoval pre Laboratórium prúdového pohonu (JPL) a Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Záujem o architektúru i vesmír priviedol Cantwella k úspechu v Hollywoode. Prvým sci-fi filmom, na ktorom sa podieľal, bola snímka 2001: Vesmírna odysea (1968) od Stanleyho Kubricka.
Cantwell pracoval na špeciálnych fotografických efektoch a pomohol vytvoriť dramatickú úvodnú vesmírnu scénu tohto filmu.

George Lucas – tvorca Hviezdnych vojen – ho požiadal, aby pre pôvodný film z roku 1977 navrhol a vyrobil prototypy vojenskej základne Death Star, vesmírnej stíhačky TIE Fighter či vesmírnych lodí X-Wing, Star Destroyer a Millennium Falcon.

Cantwell takisto pracoval na filme Blízke stretnutia tretieho druhu (1977) od Stevena Spielberga. Bol aj konzultantom v oblasti počítačovej grafiky pre film Vojnové hry (1983), ktorý režíroval John Badham.

Colin Cantwell, ktorý napísal aj dva sci-fi romány, podľa vyjadrenia svojich blízkych zomrel v piatok. V posledných rokoch ho sužovala Alzheimerova choroba.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú