Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Western Digital, jeden z dominantných výrobcov pevných diskov, čelí ďalšej kritike. Tentokrát spoločnosť nesprávne uvádza hodnotu otáčok (RPM) pevných diskoch. Ako však píše ArsTechnica, spoločnosť paradoxne uvádza nižšie hodnoty, ako v skutočnosti sú.

Pred pár mesiacmi sa s Western Digital ťahal problém, kedy výrobca zákazníkov vôbec neinformoval, že jeho pevné disky určené pre NAS servery a RAIDY využívajú veľmi nepopulárnu technológiu SMR (Shingled magnetic recording).

Pár dní na to prišiel výrobca s kontroverzným riešením tejto situácie. Miesto toho, aby zákazníkov nejakým spôsobom odškodnil, predstavil iba novú radu diskov WD Red z označením Plus, ktoré už využívajú technológiu CMR (Conventional Magnetic Recording).

Na reddite sa ale objavil nový problém, jeden z používateľov preveril rýchlosť otáčania pevných diskov WD. Niektoré z nich uvádzali v špecifikáciách 5400 RPM (hodnota otáčok za minútu), no v skutočnosti dosahovali až 7200 otáčok za minútu.

Používateľ porovnal 8 TB disk WD s 8 TB diskom od Seagate. Oba mali v popise zaznačenú hodnotu otáčok za minútu na úrovni 5400 RPM, no značne sa líšili v spotrebe energie, nakoľko disk od WD má reálne otáčky podstatne vyššie. Disk od WD spotrebúva 8,8 W, zatiaľ čo Barracuda od Seagate spotrebúva len 5,3 W.

Spoločnosť WD sa k celej situácii vyjadrila takým spôsobom, že už dlhšiu dobu pri svojich diskoch neudávajú hodnotu otáčok za minútu, ale takzvanú „výkonnostnú triedu“. V praxi to znamená, že niektoré ich disky so 7200 RPM dosahujú prenosové rýchlosti diskov s 5400 RPM, a preto je táto trieda zaznačená aj v samotnom popise disku.

Aj keď sa na prvý pohľad nemusí javiť tento problém ako závažný, niektorí používatelia si vyberajú pevný disk napríklad podľa tejto hodnoty. Spravidla býva disk s nižšími otáčkami tichší, čo môže byť pre istú skupinu zákazníkov kľúčový parameter a mohli by sa v takomto prípade mohli cítiť podvedení.

Zdroj: ArsTechnica, Reddit

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú