Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kuriózny prípad, ktorý sa pred pár dňami udial v Rusku, už stihol obletieť celý svet. Neznámi zlodeji vykradli špeciálne lietadlo Il-80, ktoré malo byť využívané ruskými vysoko postavenými vládnymi predstaviteľmi v prípade jadrovej vojny, informoval portál BBC.

Zatiaľ neznámi lupiči mali vykradnúť lietadlo Il-80, ktoré bolo špeciálne upravené a vybavené technikou na prežitie počas jadrovej vojny. Lietadlo slúži ako vzdušná základňa pre prezidenta Putina a ďalších dôležitých ruských funkcionárov.

Z lietadla malo zmiznúť celkovo 39 kusov elektronického vybavenia a 5 kusov rádiovej techniky. Lietadlo, ktoré bolo odstavené vo vedecko-technickom komplexe v meste Taganrog, patrilo k najutajovanejším lietadlám celej ruskej flotily. Aktuálne na ňom od roku 2019 prebiehali plánované opravy.

Lietadlo je špeciálne upravené, aby dokázalo posádku ochrániť pred jadrovým výbuchom. Nemá preto žiadne okná a na jeho palube sa nachádzala technika, ktorá by zabezpečila komunikáciu s pozemnými jednotkami a ktorá by tiež dokázala na diaľku odpáliť ruské nukleárne rakety, píše portál Guardian.

Na krádež prišli inšpektori pri pravidelnej kontrole lietadla, polícii ju nahlásili 4. decembra. Pri predchádzajúcej kontrole, ktorá sa konala 26. novembra, bolo ešte všetko vybavenie na svojom mieste.

Zdroj: BBC, Guardian

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú