Zlodeji neustále hľadajú nové spôsoby, ako nás oklamať, a teraz majú v rukách silný nástroj – umelú inteligenciu. Zdá sa, že už nejde len o klasické internetové podvody, keď niekto skúša predať niečo, čo neexistuje. Tentoraz ide o krádeže nehnuteľností, ktoré sú vďaka AI pre podvodníkov omnoho jednoduchšie, informuje portál Futurism.

Ako to funguje?

V americkom Browarde sa skoro podarilo prekabátiť miestnu realitnú kanceláriu. Všetko sa začalo tým, že žena, ktorá tvrdila, že je majiteľkou voľného pozemku, kontaktovala kanceláriu s tým, že ho chce predať. Keď kancelária požiadala o overenie identity, žena súhlasila s videohovorom. Na obrazovke sa objavila tvár, ktorá vyzerala ako skutočná osoba, no v skutočnosti šlo o AI generovaný deepfake.

„Bolo to všetko vytvorené AI,“ priznal Marty Kiar, expert na nehnuteľnosti. A tu je to desivé: keď sa technológia zlepšuje, takéto prípady môžeme vidieť čoraz častejšie.

umelá inteligencia kriesila mŕtvych
Bing

AI zjednodušuje podvody

Hoci podvody s prevodom vlastníctva nie sú novinkou, AI ich robí omnoho rýchlejšie a jednoduchšie. Vďaka verejným záznamom si totiž zlodeji môžu overiť transakcie a dokumenty o nehnuteľnostiach. Zlodeji tak môžu manipulovať informácie a vytvoriť dokonalý podvod. Ako tvrdí Tyler Adams z CertifID, firma, ktorá chráni klientov pred finančnými podvodmi, AI nástroje dokážu tieto informácie spracovať a upraviť s rýchlosťou, ktorú človek jednoducho nezvládne.

„Tieto modely umiestnia do rúk podvodníkov všetko, čo potrebujú na manipuláciu s údajmi, a falošné identity sú potom oveľa realistickejšie,” upozornil Adams.

Čo nás ešte čaká?

S rozvojom AI budeme pravdepodobne svedkami čoraz šialenejších foriem podvodov. Napríklad pri deepfake hlasových podvodoch sa AI dokáže vydávať za člena rodiny a predstierať, že sa dostal do problémov, čím si vymáha peniaze. A aby toho nebolo málo, podvodníci už dokonca použili AI, aby sa v telefonáte vydávali za amerického prezidenta Joea Bidena a hovorili voličom, aby nevolili.

Na Slovensku sa takisto musíme pripraviť na to, že podvodníci siahnu po tých najmodernejších technológiách, aby si z nás vytriasli peniaze, nehnuteľnosti či citlivé údaje. Takéto prípady sú zatiaľ zriedkavé, no experti sú presvedčení, že ide len o začiatok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú