Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Švédsky výrobca telekomunikačných zariadení Ericsson v piatok zverejnil výsledky za uplynulý 2. štvrťrok, ktoré však zaostali za odhadmi trhu, pretože silný predaj vybavenia pre nové siete 5G na väčšine trhov bol vyvážený poklesom predaja v Číne.

Upravený prevádzkový zisk Ericssonu za tri mesiace do konca júna 2021 vzrástol na 5,8 miliardy švédskych korún (566,77 milióna eur) zo 4,5 miliardy SEK v rovnakom období vlani. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, však očakávali väčší zisk, v priemere 6,01 miliardy SEK.

Celkové tržby konkurenta čínskej spoločnosti Huawei Technologies a fínskej Nokie v 2. štvrťroku klesli na 54,9 miliardy SEK z minuloročných 55,6 miliardy SEK a tiež zaostali za odhadmi analytikov, ktorí očakávali tržby 57,20 miliardy SEK. Tržby v Číne sa pritom znížili o 2,5 miliardy SEK.

Kým Ericsson aj Nokia profitovali zo zákazu nákupu zariadení od Huawei vo viacerých krajinách, dalo sa očakávať, že vylúčenie čínskeho koncernu zo zákaziek vo Švédsku povedie k poklesu výnosov švédskej spoločnosti v Číne.

Ericsson zároveň v piatok oznámil, že podpísal päťročný kontrakt na dodávky vybavenia pre 5G so spoločnosťou Verizon v hodnote 8,3 miliardy USD (7,03 miliardy eur), čo je jeho doposiaľ najväčší samostatný kontrakt.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú