V nasledujúcom texte boli použité materiály SITA.

Slovensko má významný potenciál pre rozvoj zelenej energie z vodných elektrární. Avšak tento zdroj zatiaľ nie je využitý naplno. Aktuálne sa vodné elektrárne podieľajú na produkcii elektriny približne 17 %. To je v porovnaní so susedným Rakúskom kde tento podiel dosahuje až 61 %, výrazne menej. Podľa Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) a Slovenskej asociácie pre obnoviteľné zdroje energie (SAPI) je preto dôležité zamerať sa najmä na malé vodné elektrárne.

Riaditeľ SAPI Ján Karaba upozorňuje, že Slovensko využíva len štvrtinu potenciálu, ktorý ponúkajú malé vodné elektrárne. Tie môžu nielen prispieť k ekologickejšej výrobe energie ale aj vytvoriť nové pracovné miesta.

Význam využívania malých vodných elektrární však nespočíva len v ekologických výhodách. Podľa Andreja Lasza z APZD sú tieto projekty dôležité aj pre budúcich investorov, ktorí dnes čoraz viac hľadajú ekologicky udržateľné podnikateľské prostredie. Investori sa ich často pýtajú na kvalifikovanú pracovnú silu. Taktiež ich zaujíma, či krajina dokáže ponúknuť energiu z obnoviteľných zdrojov.

Rýchlejšia cesta k výsledkom

Aj keď výstavba veľkých vodných elektrární môže trvať roky, malé projekty môžu priniesť výsledky oveľa skôr. Peter Hegeduš, konateľ spoločnosti Hydroenergia, poukazuje na problémy s dlhými povoľovacími procesmi, ktoré často spomaľujú výstavbu. Ak by sa však tieto procesy zjednodušili, dokázali by sa využívať vodné zdroje rýchlejšie a efektívnejšie.

Jedným z riešení by mohla byť modernizácia existujúcich vodných elektrární. Práve vd’aka modernizácii existujúcich zdrojov by sa mohli dosiahnuť rýchlejšie výsledky, bez toho, aby sa všetko spomalovalo, kvôli dlhému čakaniu na výstavbu nových projektov.

voda, zelená energia
Pexels

Novela zákona ako krok vpred

Nedávno schválená novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) môže podľa odborníkov priniesť určité zlepšenie. Aj napriek tomu, že novela nie je ideálna, otvára priestor na možné rýchlejšie schvaľovanie projektov.

Ministerstvo životného prostredia SR by malo podľa SAPI a APZD vypracovať novú stratégiu na lepšie využívanie energie z vodných tokov. Prioritou by malo byť zjednodušenie povoľovacích procesov a podpora projektov malých vodných elektrární, ktoré majú nižší vplyv na životné prostredie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú