V tomto texte boli použité materiály TASR.

Kybernetické útoky na zdravotnícke zariadenia po celom svete dosahujú alarmujúce čísla. Každá zdravotnícka organizácia čelí v priemere 2018 kybernetickým útokom týždenne, čo predstavuje medziročný nárast o tretinu. Zdravotníctvo sa tak stáva tretím najčastejším cieľom kyberzločincov, upozorňuje Tomáš Valenta zo spoločnosti Check Point Software Technologies.

„Citlivé údaje o pacientoch sú veľmi žiadaným tovarom na darknete a zároveň slúžia ako nástroj na vydieranie nemocníc a zdravotných poisťovní. Zo strachu pred pokutami za porušenie ochrany osobných údajov, z obavy o bezpečnosť pacientov alebo z narušenia prevádzky mnohé obete radšej zaplatia vysoké výkupné. Keďže mnohé zdravotnícke organizácie nemajú dostatočné zdroje na zabezpečenie adekvátnej kybernetickej ochrany, stávajú sa lákavým cieľom pre kyberzločincov,“ uviedol Valenta.

Zároveň dodáva, že nedostatok financií na kvalitné zabezpečenie robí zo zdravotníctva ľahký cieľ. Kybernetické útoky pritom môžu spôsobiť obrovské škody, nielen finančné, ale aj ohroziť zdravie pacientov. Hackeri predávajú prístupy do zdravotníckych systémov a ransomvérové útoky sa stávajú čoraz sofistikovanejšími. Výkupné, ktoré útočníci žiadajú, môže dosahovať milióny až desiatky miliónov dolárov.

Za posledných 12 mesiacov zasiahlo zdravotnícke zariadenia viac ako 15 % všetkých ransomvérových útokov, pričom jedným z najaktívnejších gangov je ALPHV/BlackCat. Táto skupina cieli na nemocnice ako odvetu za policajný zásah proti ich infraštruktúre.

Podľa Valentových slov je okrem technologických riešení kľúčová aj prevencia a zvyšovanie povedomia o kybernetických hrozbách. „Digitálna bezpečnosť pacientov sa opiera o technologické riešenia, ale zvyšovanie povedomia o hrozbách je nenahraditeľné. Rovnako ako pri ochrane zdravia, aj pri ochrane pred počítačovými vírusmi, hrozbami a útokmi je zásadná prevencia,“ uzavrel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú