Potenciál vidí šéf SAPI aj projektová manažérka S.O.S vo využití fotovoltických elektrární na bytových domoch. „Čo sa komunitnej energetiky týka, tak v tomto sektore vidíme najväčší potenciál pri ich uplatnení v bytových domoch, ktoré môžu byť častokrát prehliadané alebo im nemusí byť prikladaná taká váha ako rodinným domom. V Českej republike pritom už vidíme viacero úspešných príkladov, kedy si bytové domy vyrábajú vlastnú energiu, ktorú využívajú všetky bytové jednotky. Potrebujeme však pripraviť jasnú legislatívu, ktorá by umožnila svižné vytváranie energetických komunít, spolu s jasne stanovenými právami a povinnosťami. Aj tento sektor by, samozrejme, mal mať možnosť čerpať dotačné prostriedky,“ dodal Karaba.

Záujemca o inštaláciu malej fotovoltickej elektrárne musí splniť podmienky distribučných spoločností, ktoré sa týkajú rezervovanej kapacity malých zdrojov elektriny a tiež musí doručiť prehlásenie o spôsobe zabezpečenia zodpovednosti za odchýlku zariadenia na výrobu elektriny potvrdenú subjektom zúčtovania. SSD podľa Gejdoša okrem iného preveruje, aký vplyv bude mať pripojenie zdroja na kvalitu distribúcie elektriny v danej lokalite a prípadne stanoví podmienky pre dodávku elektriny do sústavy.

Čakovská upozornila, že aktuálnym problémom, ktorý odrádza domácnosti od inštalácie elektrární, je dlhšia čakacia doba, ktorá je jednak spojená s administratívnou procedúrou vo vzťahu k distribučným spoločnostiam, ale aj s nedostatkom montážnikov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú