Ak potrebuješ na nejaký čas odísť od počítača s Windowsom a nechceš ho nechať zapnutý, no zároveň ho nemôžeš vypnúť, pretože máš niečo rozrobené, máš dve možnosti: spánok a hibernácia. Ich účel je šetriť energiu, no sú medzi nimi fundamentálne rozdiely.

Občas sa však môže stať, že režim hibernácie „zmizne“ a používateľ ho nevie v ponuke nájsť. V takom prípade ho treba manuálne aktivovať. Takto to urobíš.

Kedy je lepšie použiť hibernáciu?

Hlavný rozdiel spočíva v tom, že hibernácia úplne vypne počítač a nepotrebuje žiadne trvalé napájanie pre udržanie stavu, zatiaľ čo spánok udržiava systém v nízkoenergetickom režime s použitím pamäte RAM. Rozdiel najviac pocítia používatelia notebookov, ktorým sa počas spánku bude stále vybíjať batéria, čo sa pri hibernácii nedeje.

Hibernácia môže byť užitočná, ak plánuješ neaktívne obdobie bez prístupu k elektrine, zatiaľ čo spánok je užitočný pre krátke prestávky, kedy chceš rýchlo obnoviť svoju prácu.

Hibernácia:

  • Pri hibernácii sa stav tvojho počítača uloží na pevný disk a následne sa vypne.
  • Všetky aktuálne otvorené aplikácie a súbory zostanú uložené na disku.
  • Počítač je úplne vypnutý, čo znamená, že nepotrebuje udržiavať napájanie do pamäte RAM.
  • Po spustení počítača sa systém obnoví do stavu, v ktorom bol pred hibernáciou. Informácie o tomto stave ale čerpá z pevného disku, čo predĺži čas spúšťania.

Spánok:

  • V režime spánku sa stav systému uchováva v pamäti RAM.
  • Všetky otvorené aplikácie a aktuálne úlohy sú dočasne pozastavené, ale RAM stále potrebuje napájanie na udržanie informácií.
  • Počítač zostáva v nízkoenergetickom režime, kde spotreba energie je nižšia ako v aktívnom režime, ale vyššia ako pri úplnom vypnutí.
  • Po obnovení z režimu spánku môžeš rýchlo pokračovať v práci, pretože systém sa vráti k svojmu predchádzajúcemu stavu v pamäti RAM. Tento proces je omnoho rýchlejší než ukončenie hibernácie.
Hibernácia mi zmizla, čo teraz?

Znovu aktivovať režim hibernácie nie je náročné a zaberie zhruba minútu. Klikni na Štart a do vyhľadávacieho poľa napíš cmd. Na Príkazový riadok/PowerShell klikni pravým a vyber možnosť Spustiť ako správca.

Microsoft

Následne už len stačí napísať príkaz powercfg.exe /hibernate on a stlačiť enter. V prípade že by si použil powercfg.exe /hibernate off, hibernáciu naopak vypneš. Tieto príkazy fungujú ako vo Windows 10, tak aj Windows 11, informuje Microsoft.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú