Európska komisia (EK) v utorok prijala nový európsky inovačný program, ktorého cieľom je dostať Európu na čelo novej vlny špičkových technologických inovácií a startupov. Informuje o tom spravodajca TASR.

Cieľom inovačného programu s 25 cielenými opatreniami v rámci piatich hlavných iniciatív je urobiť z EÚ celosvetovo popredného aktéra v oblasti inovácií. Európa chce byť miestom, kde najlepšie talenty pracujú ruka v ruke s najlepšími spoločnosťami, kde sa darí špičkovým technologickým inováciám a kde v rámci celého kontinentu vznikajú prelomové inovatívne riešenia, ktoré sa stanú inšpiráciou pre celý svet.

Európa vďaka novej vlne špičkových technologických inovácií, ktoré si vyžadujú výskum a vývoj a vysoké investície kapitálu, posilní svoju ústrednú úlohu pri formovaní zelenej a digitálnej transformácie. Špičkové technologické inovácie posilnia vedúce postavenie Európy v oblasti technológií a pomôžu nájsť inovačné riešenia problémov, akými sú zmena klímy a kybernetické hrozby.

Z týchto inovácií budú podľa EK profitovať všetky odvetvia od energie z obnoviteľných zdrojov cez poľnohospodárske technológie, stavebníctvo až po mobilitu a zdravie. Inovácie pomôžu riešiť otázku potravinovej bezpečnosti, energetickej závislosti, verejného zdravia a konkurencieschopnosti hospodárstva.

Nový inovačný program bude stavať na podnikateľskom zmýšľaní Európanov, vedeckej výnimočnosti, sile jednotného trhu a demokratických spoločností. Jeho cieľom je zlepšovať prístup k financovaniu európskych startupov a rozširujúcich sa podnikov, napríklad mobilizáciou nevyužitých zdrojov súkromného kapitálu a zjednodušením pravidiel kótovania.

Inovátorom by mal zaistiť väčší priestor na experimentovanie s novými nápadmi v experimentálnom regulačnom prostredí a pomáhať by mal aj pri tvorbe regionálnych inovačných centier, čím sa posilní a zlepší prepojenie aktérov v oblasti inovácií v celej Európe, a to aj v zaostávajúcich regiónoch.

Cieľom programu je lákať a udržiavať talenty v Európe, napríklad aj školením jedného milióna talentov v oblasti špičkových technológií, posilnením podpory pre ženy inovátorky a inováciou akciových opcií pre zamestnancov startupov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú