Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Používatelia Android smartfónov čerpajú v porovnaní s iOS výhodu aj v oblasti inštalácie aplikácií z neznámych zdrojov, teda takých, ktoré nie sú v oficiálnom obchode Google Play.

Po povolení správnych nastavení si ich môžu stiahnuť ako .apk súbory a normálne nainštalovať. Takúto inštaláciu voliteľne podporujú všetci výrobcovia Androidov. Xiaomi sa ale teraz vydá opačným smerom a v snahe zvýšiť bezpečnosť svojich smartfónov prinesie špeciálny „Pure“ režim, ktorý takéto aplikácie zakáže, informuje WCCFTech.

Inštalácia aplikácií mimo Google Play umožňuje používateľom Androidov dostať sa aj k aplikáciám, ktoré by nemuseli byť dostupné v ich krajine, alebo by za ne museli platiť. Takýmto spôsobom však hrozí vážne riziko infikovania smartfónu škodlivým kódom z podvodných webov, ktorý môže napáchať nemalé problémy.

Podľa čínskeho zdroja ITHome Xiaomi aktuálne hľadá testerov, ktorí by sa na vývoji nového „Pure Mode“ podieľali. V praxi by mal „Pure“ mód na Xiaomi smartfónoch blokovať aj voliteľnú možnosť inštalácie .apk súborov. Aj tento režim ale bude môcť majiteľ vypnúť, ak bude neoficiálne aplikácie vo svojom mobile naozaj chcieť.

Má ísť o ochranu proti škodlivým vírusom

Xiaomi však podotklo, že jej bezpečnostným auditom neprešlo až 40 % takto sťahovaných aplikácií, pričom 10 % zo všetkých bolo vyhodnotených ako „rizikové“. Gigant tak chce najmä zabrániť inštalácii potencionálne nebezpečných aplikácií, ktoré by používateľ stiahol omylom, alebo by k ich inštalácii dochádzalo aj na pozadí bez jeho vedomia.

Zatiaľ však nie je známe, kedy bude nový „Pure Mode“ dostupný v MIUI pre všetkých majiteľov Xiaomi smartfónov.

Zdroj: WCCFTech, ITHome

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú