Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká firma WhatsApp, ktorú vlastní Facebook, podala žalobu na izraelskú spoločnosť NSO Group za údajné kybernetické útoky, ktoré infikovali zariadenia škodlivým softvérom. Podľa zástupcov WhatsAppu Izraelčania poslali malvér do takmer 1400 mobilných telefónov s cieľom ich sledovať. Medzi obeťami boli napríklad novinári, ľudskoprávni aktivisti, politickí disidenti a diplomati. NSO Group odmietla obvinenia a jej predstavitelia pre BBC vyhlásili, že proti nim budú bojovať.

WhatsApp v súdnom spise objasnil, že v NSO Group „vyvinuli malvér s cieľom získať prístup k správam a ďalšej komunikácii po ich dešifrovaní vo vybraných zariadeniach“. Podľa žalobcu si firma vytvorila rôzne účty na WhatsAppe a počas apríla a mája prostredníctvom serverov spoločnosti rozšírila škodlivý softvér. „Myslíme si, že útok zasiahol najmenej sto členov občianskej spoločnosti, čo je nezameniteľná forma zneužívania,“ vyhlásili v žalobe.

Používatelia mali čísla z rôznych krajín, ako napríklad Bahrajnu, Spojených arabských emirátov či Mexika. Dotknutá spoločnosť žiada o trvalý zákaz pre NSO Group používať jej servery. WhatsApp uviedol, že je to prvý prípad, keď sa poskytovateľ služby šifrovaných správ odhodlal k takémuto právnemu kroku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú