Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí uviedol, že sociálne siete WhatsApp a Instagram zostanú v krajine zablokované a obe platformy obvinil z podnecovania protivládnych protestov. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

WhatsApp a Instagram vlastní americká spoločnosť Meta a podľa Raísího boli „počas nedávnych nepokojov v krajine koreňom neistoty“.

„Tieto dve platformy budú môcť fungovať len vtedy, ak budú mať v krajine zákonného zástupcu zodpovedného za aktivity ich používateľov,“ povedal iránsky prezident v utorok večer v televíznom vysielaní.

Iránsky minister komunikácií Ísá Zárepúr v stredu uviedol, že „Najvyššia rada pre národnú bezpečnosť za prítomnosti prezidenta, šéfa súdnictva a predsedu parlamentu“ schválila, že WhatsApp a Instagram zostanú zablokované.

Iránske úrady už zablokovali prístup na sociálne siete Facebook, Twitter, YouTube, Telegram a TikTok.

Protesty v islamskej republike vypukli v septembri minulého roka. Podnietila ich smrť 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zadržala mravnostná polícia pre údajné porušenie prísnych predpisov týkajúcich sa obliekania. Mladá žena zomrela 16. septembra v policajnej väzbe.

Už pred protestami bol prístup na internet v krajine obmedzený a na väčšinu zahraničných webových stránok sa dalo dostať len cez virtuálne privátne siete.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú