Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bezplatný softvér na rozpoznávanie tvárí, ktorý umožní nájsť na internete fotografie seba alebo niekoho iného, vyvolal kritiku ochrancov súkromia.

Skupina Big Brother Watch vyhlásila, že by mohol umožniť „sledovanie na štátnej úrovni, komerčné monitorovanie a dokonca nebezpečné prenasledovanie v doteraz nepredstaviteľnom rozsahu“. Poľskú webstránku PimEyes založili v roku 2017 ako koníček, no vlani ju skomercializovali.

Stránka umožňuje ľuďom nahrať zadarmo hocijakú fotografiu, na základe ktorej danú osobu následne vyhľadá na internete, pričom čerpá z verejne dostupných zdrojov, akými sú Tumblr, blogy či spravodajské portály.

Riaditeľka Big Brother Watch Silkie Carlo pre BBC News povedala, že táto technológia predstavuje pre „ženy a deti bezprecedentné riziko“. Zástupcovia PimEyes reagovali na jej vyhlásenie s tým, že ich „bezpečnostné pravidlá zakazujú ľuďom používať softvér na takéto účely“.

BBC však našla fotografie svojich zamestnancov, ktoré zverejnili na Facebooku alebo Twitteri. PimEyes ponúka aj prémiovú službu, ktorá umožňuje vložiť až 25 fotografií rôznych ľudí a používateľa upozorní, keď sa na internete objaví nejaká nová fotka niektorej z týchto osôb. Túto možnosť zatiaľ využíva 350 aktívnych používateľov. Vďaka softvéru môžu nájsť falošné profily, ukradnuté či neautorizované fotografie.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú