Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na Slovensku vznikla ďalšia aplikácia, ktorá má ľudí upozorniť na prípadný kontakt s osobou nakazenou koronavírusom. Tím dobrovoľníkov zo spoločnosti Sygic a ďalších technologických firiem totiž vyvinuli aplikáciu, ktorá má upozorniť ľudí v prípade, že boli za posledných 14 dní v kontakte s potenciálne infikovanou osobou a predísť tak ďalšiemu šíreniu nebezpečného ochorenia.

Už skôr sa však objavila aplikácia Zostaň zdravý. Sygic tvrdí, že ich aplikácia Covid-19 vznikala paralelne a nie je jej kópiou. Na rozdiel od Zostaň zdravý navyše využíva okrem GPS lokalizácie aj Bluetooth, čo umožňuje identifikáciu kontaktu aj v uzavretých priestoroch. Aplikácia Covid-19 je dostupná pre operačné systémy iOS aj Android.

„Bluetooth sme sa rozhodli využiť práve preto, lebo funguje aj v uzavretých priestoroch. GPS je síce spoľahlivé vonku na otvorenom priestranstve, no tam dochádza ku prenosom iba minimálne. GPS je vhodné na ľahší záchyt ohnísk pre štát a hygienikov, preto oba senzory kombinujeme,“ uviedol člen predstavenstva spoločnosti Sygic Michal Štencl.

Dobrovoľníci odovzdávajú technológiu štátu zadarmo. „Veríme, že to má byť štát, v koho rukách sa majú v dnešnej dobe zbiehať a synchronizovať všetky systémy,“ spresnil Štencl. Aplikáciu, vrátane zdrojových kódov, pritom zdieľajú s inými krajinami a komunikujú aj so Svetovou zdravotnou organizáciou (WHO).

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú