Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Tím výskumníkov na Univerzite v Osake zostrojil robota, ktorý cíti bolesť. Robot nazývaný Affetto dokáže dávať svoje emócie najavo pomocou tvárovej mimiky, informuje portál Telegraph.

Na prvý pohľad sa ti môže zdať divné, že sa ľudia snažia vyzbrojiť robotov pocitom bolesti. Podľa odborníkov z prostredia robotiky je však táto vlastnosť kľúčová a roboty sa vďaka nej dokážu v budúcnosti lepšie vcítiť do kože ľudí, ktorí prirodzenie cítia bolesť tiež.

Robot Affetto bol vybavený unikátnou syntetickou pokožkou, v ktorej sa nachádza množstvo senzorov citlivých na tlak. Dáta z týchto senzorov spracováva špeciálne navrhnutá neurónová sieť, ktorá rozlíši, či sa jednalo o jemný dotyk, alebo napríklad tvrdý úder, informuje IFLscience.

Na základe výstupu z neurónovej siete dokáže dať robot najavo svoje pocity pomocou tvárovej mimiky, ako môžeš vidieť na priloženom videu. Profesor Minoru Asada, vedúci projektu, odpovedal na otázku, či sa v budúcnosti dočkáme robotov, ktorí dokážu mať pocity podobne ako ľudia, veľmi jednoznačne. Podľa neho to je technicky možné už teraz, no vo vzduchu visí ešte etická a morálna otázka.

Zdroj: Telegraph, IFLscience

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú