V nasledujúcom texte sú použité materiály TASR.

Rakúsko sa snaží o diplomatické riešenie sporu medzi Európskou úniou a Čínou. Ich spor je o  zavedení ciel na elektromobily z Číny. Minister hospodárstva Martin Kocher vyzýva na konštruktívny dialóg, ktorý by viedol k spravodlivým podmienkam pre všetky strany.

Minister Kocher sa momentálne nachádza na pracovnej ceste v Číne, kde ho sprevádza delegácia rakúskych podnikateľov. Vycestovali kvôli tomu, aby nadviazali užšie vzťahy medzi rakúskymi dodávateľmi a čínskymi výrobcami elektromobilov. Minister už navštívil významné čínske automobilky ako Nio a SAIC. Taktiež zavítal aj do závodu spoločnosti Magna, ktorá je dôležitou súčasťou v globálnom automobilovom priemysle.

Kocherovou návštevou chcú docieliť rozšírienie obchodných možností pre rakúske firmy, ktoré dodávajú komponenty do elektromobilov. Takéto spolupráce by mohli priniesť nové príležitosti pre rakúskych dodávateľov a zároveň podporiť hospodársky rast v Rakúsku.

EÚ zavádza clá na čínske elektromobily

Európska únia sa rozhodla zaviesť clá na elektromobily dovážané z Číny, ktoré môžu dosiahnuť až 35,3 %. Tento krok je reakciou na zistenia Európskej komisie, ktorá tvrdí, že čínska vláda poskytuje výrobcom neprimerané dotácie. Tým im umožňuje konkurovať na európskom trhu za neférových podmienok.

Rakúsko však patrí medzi krajiny, ktoré sa pri hlasovaní o zavedení ciel zdržali. Vláda hľadá riešenie, ktoré by namiesto obchodných bariér viedlo k dohode. Minister Kocher opakovane zdôraznil, že je nevyhnutné nájsť kompromis a pokračovať v rokovaniach, aby sa zabránilo ďalším možným komplikáciám.

byd HAN elektromobil
BYD Han

Clá nadobudnú platnosť v novembri, ak sa nenájde dohoda

Nové clá by mali nadobudnúť platnosť už v novembri, ak sa do tej doby nenájde kompromisné riešenie medzi EÚ a Čínou. Rakúsko jasne deklaruje, že preferuje vyjednávanie pred zavádzaním tvrdých opatrení. Cieľom je vytvoriť rovnaké podmienky pre všetkých na trhu a zabezpečiť tak férovú hospodársku súťaž.

Naďalej sa čaká na ďalší vývoj rokovaní. Rakúsko dúfa, že obe strany nájdu spoločný kompromis, čo by mohlo udržať stabilitu v obchode s elektromobilmi a predísť tak negatívnym dopadom na európsky trh.

 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú