Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Odporcovia iPhonov mnohokrát argumentujú ich negatíva aj príliš vysokými cenami, no ako sa neraz ukázalo aj v predošlých rokoch, výrobca takéhoto prémiového zariadenia nie je vôbec lacná.

Ba čo viac, výrobné náklady iPhonu 13 Pro sú omnoho vyššie aj ako v prípade Samsungu Galaxy S21+. Tento rok navyše výroba nového iPhonu 13 Pro v porovnaní s predchodcom stúpla ešte viac, no Apple sa rozhodol ceny nezmeniť, informuje MacRumors s odvolaním na analýzu TechInsights.

Po predstavení tohtoročnej série iPhonov 13 sa potvrdilo, že Apple si za vylepšené modely, ktoré si odniesli množstvo vlastností z vlaňajších kúskov, nevypýta viac peňazí, hoci sa to pôvodne predpokladalo. Predajné ceny pre koncového zákazníka tak ostali aj na Slovensku nezmenené, a to aj napriek tomu, že dostupnejšie iPhony 13 už prišli so 128 GB úložiskom v základe miesto 64 GB verzie. Pravdou však je, že z balenia už vlani zmizla nabíjačka, ktorá pre firmu znamená úsporu pár dolárov na každom balení.

TechInsights

Vylepšenia sa na vyšších cenách neodrazili ani v prípade iPhonu 13 Pro, ktorého výroba je tento rok pre Apple nákladnejšia o vyše 20 dolárov. Za výrobu jediného kusu tak spoločnosť zaplatí 570 dolárov miesto pôvodných 548 dolárov ako v prípade iPhonu 12 Pro. Jednotlivé ceny skúmal vo svojej analýze portál TechInsights.

Pre porovnanie stojí výroba Samsungu Galaxy S21+ „len“ 508 dolárov. Vyššie náklady pri výrobe iPhonov tak Applu stúpli už druhý rok po sebe, keď bola vlani výroba iPhonu 12 drahšia oproti výrobe iPhonu 11 o 21 %, informoval v analýze Counterpoint.

Napriek vyšším výrobným cenám zákazník za nový model iPhonu nezaplatí viac ako pred rokom. Otázne je, či sa tohto trendu bude Apple držať aj o rok, keď má podľa špekulácií predstaviť iPhone 14 s redizajnom a viacerými kľúčovými zmenami.

Zdroj: MacRumors, TechInsights, Counterpoint

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú