Aktualizované 26. novembra 2023: Za výbuch na českej diaľnici nemôže elektromobil s lítium-iónovou batériou, autority povtvrdili, že išlo o obyčajný spaľovák, informuje inSmart.cz. Aj medzi Slovákmi sa pritom v uplynulých dňoch šírili dezinformácie a konšpirácie o tom, že malo ísť o elektromobil.

Konkrétne však išlo o Fiat Bravo a naďalej platí, že podľa všetkého vybuchla jeho batéria – to sa môže v prípade klasických autobatérií stať tak, že začne batéria uvoľňovať vodík vo väčšom množstve, než zvyčajne. Platí pritom pravidlo, že vozidlá so spaľovacími motormi horia oveľa častejšie, než elektrické autá.

Pôvodný článok:

V utorok ráno došlo na rušnej križovatke v Brne k nečakanej udalosti, keď batéria jedného vozidla explodovala. Vodička, ktorá práve vyšla z kráľovopoľského tunela a odbočovala na Kórejskú ulicu, bola náhle zastavená požiarom svojho vozidla. Na tému upozornil portál iDnes.cz.

Nečakaná nehoda

Podľa informácií sa zdá, že v automobile s konvenčným spaľovaním došlo spontánne k výbuchu autobatérie. Žena za volantom okamžite opustila vozidlo a volala linku 156. Našťastie utrpela iba ľahký šok, ale bola dezorientovaná a nedokázala presne popísať miesto incidentu mužom zákona.

„Vo vozidle z ničoho nič zrejme explodovala autobatéria. Žena sediaca za volantom pohotovo vybehla von a vytočila linku 156. Našťastie sa jej nič nestalo, bola ale dezorientovaná a strážnikom nedokázala upresniť miesto, kde k incidentu došlo,“ priblížila hovorkyňa brnenských strážnikov Markéta Skřivánková.

Hasiči boli po tejto udalosti bleskovo vyslaní na miesto nehody. Kvôli dopravnej špičke bola uzavretá križovatka ulíc Žabovřeská a Kórejská.

Strážnici dohliadali na prevádzku, zatiaľ čo hasiči rýchlo zvládli uhasiť horiaci automobil. Našťastie v tejto situácii nedošlo k žiadnym vážnym zraneniam ani škodám.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú