Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecká automobilka Volkswagen začala rokovania s vlastníkmi áut poškodených jej emisnou kauzou o urovnaní. Uviedla to vo štvrtok samotná automobilka, ktorá dodala, že rokovania sú zatiaľ v počiatočnej fáze.

Emisný škandál Volkswagenu vypukol v septembri 2015, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že VW nainštaloval do státisícov naftových vozidiel v Spojených štátoch softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka.

Volkswagen neskôr existenciu softvéru priznal a dodal, že takýto softvér má celosvetovo približne 11 miliónov vozidiel. Nasledovala séria vyšetrovaní a žalôb, pričom náklady firmy súvisiace s právnymi spormi a pokutami dosiahli minimálne 30 miliárd eur.

Nemeckí zákazníci automobilky sa zatiaľ nedočkali rovnakého prístupu, aký VW zaujal voči vlastníkom áut v USA. Tam sa spoločnosť dohodla na urovnaní v celkovej hodnote približne 10 miliárd USD (8,90 miliardy eur). V Nemecku však medzičasom podali na automobilku hromadnú žalobu, do ktorej sa zapojilo približne 470.000 zákazníkov VW.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú