Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírna agentúra NASA pomocou svojho teleskopu TESS, ktorý slúži na vyhľadávanie exoplanét, teda planét mimo našej slnečnej sústavy, zachytila veľmi unikátny vesmírny jav. Astronómom sa podarilo zhotoviť časozberné video, ktoré zachytáva explóziu kométy, informuje Futurism.

Explózia kométy 46P/Wirtanen nastala ešte 26. septembra 2018, no tím výskumníkov zverejnil výsledky spolu so zábermi až v novembri tohto roka. Ako píše portál Cnetsatelit začal sledovať kométu iba 20 dní pred samotnou explóziou, takže je vôbec obrovským šťastím, že sa im takýto úkaz podarilo zaznamenať.

Prvý zaznamenaný výbuch trval hodinu, po ktorom nasledovala ďalšia explózia, ktorá ožiarila okolie kométy na 8 hodín. Presné príčiny explózií komét však zatiaľ astronómovia nepoznajú, no v súčasnosti pracujú s niekoľkými verziami. Tá najpravdepodobnejšia hovorí, že za explózie môže náhle priblíženie sa kométy k Slnku, vďaka čomu sa začne ľad na kométe prudko roztápať, čím sa uvoľnia plyny vo vnútri kométy, ktoré následne explodujú.

Aj keď sú zhotovené zábery svojou kvalitou pre obyčajného laika príšerné a s najväčšou pravdepodobnosťou mu takmer nič nebudú hovoriť, pre odborníkov to môže byť kľúčový objav na zistenie presných príčin týchto explózií.

Zdroj: Futurism, Cnet

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú