Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Tridsať rokov pôsobenia medzinárodnej spoločnosti 3M v regióne východnej Európy sa v pozitívnom svetle prejavilo aj u nás na Slovensku – a vôbec nie len čo sa týka ekonomickej stránky či pracovných miest. Okrem výroby totiž medzi hlavné piliere 3M patrí aj rovnosť príležitostí, trvalá udržateľnosť a s nimi spojené CSR aktivity, ktoré úspešne realizujú aj v našom regióne. 

Za viac než 120 rokov fungovania 3M sa lokálna spoločnosť z Minnesoty stala celosvetovým lídrom na poli inovácií a postupne expandovala do mnohých častí sveta. Už 30 rokov pôsobí aj na trhu východnej Európy, kde 3M spolupracuje s miestnymi zákazníkmi a svojimi jedinečnými produktmi a riešeniami pomáhajú ľuďom v domácnostiach, ale aj na pracoviskách. 

„Nepredávame produkty, ale riešenia. Naším cieľom je uľahčiť životy ľudí po celom svete,“ hovorí Soňa Roventa-Hakszer, Safety & Industrial Channel Leader, 3M East Europe a Region & Country Leader, 3M Slovakia a dodáva, že región východnej Európy je pre 3M kľúčový.

30 rokov prinieslo ovocie aj u nás

Riešenia z dielne 3M uľahčujú životy ľudí aj u nás, jedno z piatich najväčších výrobných centier 3M na svete sa nachádza v susednom Poľsku. „V súčasnosti v Superhube vo Vroclave vyrábame viac ako 12 000 inovatívnych produktov, všetky s označením „Made in Poland“. Odtiaľ sa vyvážajú takmer do celého sveta,“ vysvetľuje Soňa Roventa-Hakszer. Toto množstvo vypovedá o tom, aký veľký význam má poľská pobočka. „V Poľsku máme niekoľko veľkých výrobných závodov a Globálne stredisko, kde dokopy zamestnávame tisícky zamestnancov. K tomu ešte treba prirátať ľudí pôsobiacich v marketingu spoločnosti a obchodných zástupcov,“ objasňuje. 

Produkty, s ktorými sa stretáva každý

Aj u nás sa stále nájdu ľudia, ktorí spoločnosť 3M nepoznajú, jej produkty však áno. V priemere sa s rôznymi výrobkami tejto značky stretávame pri rôznych situáciách až 17-krát denne! 

Ide predovšetkým o súčiastky používané v zdravotníctve a automobilovom priemysle, ale aj známe kancelárske potreby, nalepovacie štítky Post-it®. Počas pandémie sa stali kľúčovými výrobcami ochranných pomôcok, FFP2 a FFP3 respirátorov. Mimochodom, tieto respirátory 3M vyrábala už desiatky rokov, využívali sa totiž aj v priemysle ako ochrana baníkov pred prachom.

Životné prostredie bije na poplach a 3M na to odpovedá konkrétnymi činmi

Práve veľké spoločnosti majú obrovský vplyv aj na globálne smerovanie a 3M si to uvedomuje. ,,Spoločne budujeme silnú ekonomiku krajín regiónu a ovplyvňujeme životy ich obyvateľov. Vytvárame inovatívne podniky, dbáme na diverzitu a investujeme do udržateľných riešení. Takto vidíme smerovanie aj do budúcna,“ vysvetľuje Soňa Roventa-Hakszer filozofiu spoločnosti 3M. Najdôležitejšími aspektmi v týchto dňoch sa zdajú byť najmä ekológia a udržateľnosť. 

3M si svoju zodpovednosť uvedomuje a aj so zodpovedným prístupom začína od seba. Cieľom je vždy konať s ohľadom na našu planétu a jej budúcnosť. Preto vyvíjajú inovatívne výrobky, ktoré podporujú udržateľný rozvoj. Ich prioritami sú energetická účinnosť, moderné odpadové hospodárstvo, udržateľná spotreba vody a obnoviteľné zdroje energie. 

Už od roku 1975 sa 3M zapája do mnohých environmentálnych projektov a ich plány do budúcna sú veľmi konkrétne: zameriavajú sa na ochranu vodných zdrojov a celkovo zníženú spotrebu vody pri výrobnom procese, do roku 2025 sa zaviazali znížiť množstvo fosílnych palív o 56,7 tis. ton a do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. O všetky tieto ambície sa usilujú celosvetovo, ale aj v regióne východnej Európy, kde vo svojich výrobných závodoch plánujú do roku 2023 znížiť spotrebu elektrickej energie, vody a znížiť emisie CO2. 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú