Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedci z Nového Zélandu vynašli nový systém varovania pred výbuchmi sopiek, ktorý mohol zabrániť vlaňajšej tragédii na White Island. Dvadsaťjeden ľudí prišlo o život, keď minulý rok v decembri nečakane vybuchol najaktívnejší vulkán v krajine, známy aj ako Whakaari.

Na ostrove sa práve nachádzali desiatky turistov. Nový systém s pomocou algoritmov analyzuje aktuálne dáta a predpovedá budúce erupcie. Výskum zverejnil vedecký žurnál Nature Communications.

Súčasný systém bol „príliš pomalý na to, aby varoval ľudí na ostrove,“ uviedol pre spravodajskú stanicu BBC Shane Cronin, jeden z vedcov zapojených do projektu. „Spôsob, akým varujeme pred vulkánmi, bol dostatočne dobrý pred desiatimi rokmi, ale nenapreduje s dobou,“ vysvetlil.

Nový automatický varovný systém obsahuje dáta zozbierané na White Islande za posledných deväť rokov. Z týchto dát vie zistiť vzorce, ktoré indikujú potenciálnu erupciu. Úspešne už predpovedal štyri z piatich posledných výbuchov na ostrove. Netrafil len jeden, ktorému predchádzali odlišné „prekurzory“.

Pokiaľ by nový systém fungoval už v decembri, mohol úrady podľa vedcov pred smrtiacou erupciou varovať už 16 hodín vopred. White Island leží približne 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú