Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V modernej domácnosti môžeme používať inteligentné svetlá, zásuvky, reproduktory a nepočetné množstvo snímačov. Jedným z takýchto je aj nový projekt výskumníkov z MIT, ktorý aj tebe môže zjednodušiť život s malým dieťaťom. Navrhli totiž svoj prvý inteligentný čip uložený v plienke, informuje The Verge.

Čip je postavený na technológii pasívnej vysokofrekvenčnej identifikačnej značky RFID, ktorý v sebe ukrýva aj senzor vlhkosti zapustený do hydrogélu.

Hneď ako čip zaznamená zvýšenú vlhkosť, hydrogél sa rozširuje a stáva sa dostatočne vodivým na to, aby spustil štítok na odoslanie signálu, ktorý pošle notifikáciu na spárovaný smartfón, takže k svojej prevádzke nepotrebuje žiadny zdroj napájania. K fungovaniu je ešte potrebná čítačka RFID pripojená na Wi-Fi, ktorá by sa mala nachádzať maximálne jeden meter od čipu.

Výrobná cena tohto jednorazového čipu sa pohybuje na úrovni dvoch centov, čo je výrazne menej ako ceny konkurencie. Napríklad Pampers Lumi potrebuje k fungovaniu aj kameru a čip sa musí pravidelne čistiť a nabíjať.

Nepoteší ani cena približne 300 €. Inteligentné plienky môžu časom pomôcť zaznamenať a identifikovať určité zdravotné problémy, napríklad príznaky zápchy alebo hnačky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú