Japonskí vedci vyvinuli rúška obsahujúce protilátky z organizmu pštrosa, ktoré dokážu detegovať koronavírus SARS-CoV-2. Keď sa na rúšku nachádzajú vírusové častice, pod ultrafialovým svetlom začne svietiť, uviedla v piatok agentúra Reuters.

Vynález Jasuhira Cukamota a jeho tímu z univerzity v prefektúre Kjóto spočíva vo vytvorení filtra pokrytého protilátkami získanými z pštrosa schopnými reagovať na koronavírus – a to na základe predchádzajúcich výskumov, ktoré ukázali, že vtáky majú silnú odolnosť voči chorobám.

Cukamoto, ktorý je profesorom veterinárnej medicíny a rektorom spomínanej univerzity, sa v minulosti dlhé roky venoval výskumu pštrosov. Chcel zistiť, ako využiť poznatky o ich imunite v boji proti vtáčej chrípke, alergiám a iným chorobám.

Japonskí výskumníci v rámci experimentu nasadili dobrovoľníkom rúška, ktorí si ich nosili osem hodín. Vedci potom naniesli na filter na rúškach chemikáliu, ktorá začne pod ultrafialovým svetlom svietiť v prípade, že sa na ňom nachádzajú vírusové častice. Ako uvádza Reuters, rúška infikovaných ľudí svetielkovali v oblasti úst a nosa.

Bádatelia teraz dúfajú, že vyvinú rúška, ktoré v prípade prítomnosti vírusových častíc začnú svetielkovať automaticky – bez potreby dávať ich pod ultrafialové svetlo. Nový objav by navyše mohol poskytnúť lacnejšiu alternatívu domácich testov na koronavírus.

Zdroj: TASR, Reuters

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú