Vedci sa v rámci výskumu pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry (ESA) pokúšajú vyvinúť skafandre, ktorých nosenie nebude pre astronautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) odpudzujúce. Niektoré vrstvy tohto ochranného odevu, ktorý si musia medzi sebou astronauti vzájomne vymieňať, sú totiž často kontaminované látkami vylučovanými ľudským organizmom.

ESA o tomto novom projekte, v rámci ktorého vedci skúmajú pokročilé technológie zamerané na zníženie mikrobiálnej aktivity na ochranných odevoch astronautov, informovala na svojej webovej stránke, píše vedecký portál Futurism.com. Astronauti pri výstupe do voľného kozmu používajú skafander pozostávajúci z niekoľkých vrstiev ochranného odevu vrátane jednorazovej plienky s maximálnou absorbciou, ďalšieho páru spodnej bielizne a termoregulačného odevu s funkciou chladenia a ventilácie.

„Hygiena je na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice vždy problémom. „Niektoré odevy, ktoré astronauti môžu nosiť striedavo, sú časom zlikvidované a zhoria zemskej atmosfére,“ uviedol expert ESA Christophe Lasseur. Dodal však, že niektoré časti skafandru si musia členovia posádky medzi sebou vzájomne vymieňať. Ako pripomína Futurism, zbaviť takéto kontaminované odevy nečistôt nie je vo vesmíre jednoduché.

„Vesmírne textílie, najmä ak sú biologicky kontaminované – napríklad spodná bielizeň nosená pod skafandrom -, môžu počas dlhodobých letov predstavovať technické i zdravotné riziká,“ uviedla inžinierka ESA Malgorzata Holynská. Ako uvádza ESA, štandardnou metódou prevencie biologickej kontaminácie je použitie antimikrobiálnych materiálov, ako je striebro alebo meď, ktorých ióny v kombinácii s kyslíkom alebo vodou narušujú normálne fungovanie mikrobiálnej fyziológie.

„Problém je v tom, že ich dlhodobé používanie môže vyvolať podráždenie pokožky, zatiaľ čo samotné kovy sa môžu časom poškodiť,“ vysvetlila vedúca vedecká pracovníčka Seda Özdemirová-Fritová z Rakúskeho vesmírneho fóra (Österreichisches Weltraum Forum, ÖWF), hlavného kontraktora tohto projektu. S cieľom vyvinúť alternatívu k tejto metóde spolupracujeme so spoločnosťou Vienna Textile Lab, ktorá pracuje s mikroorganizmami produkujúcimi tzv. sekundárne metabolity.

Tieto zlúčeniny sú zvyčajne farebné a niektoré majú všestranné vlastnosti: antimikrobiálne, antivírusové a protiplesňové. Vyvinuté materiály vedci neskôr vystavia vesmírnym podmienkam – veľkému množstvu radiácie, ako aj simulovanému mesačnému prachu, keďže astronauti by sa na Mesiac mali o niekoľko rokov opäť vrátiť.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú