Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Microsoft Excel je bezpochyby silný a inteligentný nástroj, no napriek tomu má v niektorých prípadoch isté medzery. Ako píše portál Engadget, jednu z nich sa rozhodli vyriešiť miesto vývojárov Excelu genetickí vedci, ktorí premenovali názvy niektorých ľudských génov. Tie totiž tabuľkový nástroj doteraz chápal ako dátumy.

Genetika pozná desaťtisíce génov, z ktorých každý má svoj jedinečný názov a ku každému tiež pripadá alfanumerický kód, ktorý sa používa pri jeho označovaní. Pri takomto počte génov sa preto nemožno diviť, že niektoré ich skratky, ktoré sú kombináciou písmen a čísel, mnohokrát vyzerajú ako dátum.

Napríklad gén “Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1” mal označenie MARCH1, ktoré si Excel sám prepisoval na dátum 1. marec. Podobne tomu bolo pri 26 ďalších génoch, ktorých skratky za posledný rok vedci museli upraviť. MARCH1 sa teraz označuje ako MARCHF1, štruktúra SEPT1 je po novom označovaná ako SEPTIN1.

Ako informuje TheVerge, štúdia z roku 2016 ukázala, že z 3597 excelovských dokumentov s genetickými dátami vykazovala až jedna pätina nejakú chybu spojenú práve s prepisom označenia génu na dátum.

Zdroj: Engadget, TheVerge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú