Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Očakáva sa, že v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) zostanú nastálo dvaja experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Uviedla to v pondelok ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň prevádzkuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Dnes štyria zo šiestich predstaviteľov inšpekčného tímu MAAE dokončili svoje prácu v Záporožskej jadrovej elektrárni a opustili areál elektrárne… Očakáva sa, že dvaja experti budú pokračovať v práci na stálej báze,“ uviedol Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram.

Prítomnosť dvoch expertov potvrdil aj predstaviteľ Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Nespresnil však presnú dĺžku ich pobytu v elektrárni.

„Členovia misie MAAE opustili záporožskú elektráreň. V súčasnosti tam ostali dvaja ľudia ako pozorovatelia,“ uviedol v pondelok Rogov.

ZAES obsadila v marci ruská armáda. Aj po obsadení ostala v prevádzke a vyrába energiu pre ukrajinskú rozvodnú sieť. Počas uplynulého mesiaca sa elektráreň opakovane stala terčom ostreľovania, z ktorého sa Kyjev a Moskva navzájom obviňujú.

Koncom minulého týždňa ju navštívil 14-členný tím inšpektorov MAAE vedený jej šéfom Rafaelom Grossim. Po inšpekcii všetkých členov tímu ostalo v elektrárni na ďalšie pozorovanie šesť odborníkov. Grossi v piatok po návrate z inšpekcie uviedol, že areál elektrárne utrpel škody v dôsledku bojov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú