Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nikaragua vytvorila nové ministerstvo – pre mimozemské vesmírne záležitosti, Mesiac a ďalšie nebeské telesá. Na sociálnych sieťach vyvolal vznik tohto úradu úsmevné reakcie, všimla si v piatok agentúra AP.

V 92-člennom parlamente, kde má väčšinu Sandinovský front národného oslobodenia (FSLN), podporilo v stredajšom hlasovaní vznik nového rezortu 76 zákonodarcov. Na čele FSLN je prezident krajiny Daniel Ortega. Proti hlasovalo 15 opozičných poslancov.

Nikaragua má ťažkosti zabezpečiť svojim ľuďom potraviny, palivo i vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2, píše AP a dodáva, že nie je jasné, čím sa nové ministerstvo bude zaoberať. Na sociálnych sieťach sa po vytvorení ministerstva objavili vtipné mémy.

NEPREHLIADNI
Optimizmus je preč, NASA priznáva, že nepristane v roku 2024 na Mesiaci s ľuďmi. Kde sa stala chyba?

Tento úrad bude spadať pod armádu, ktorá však nemá vesmírny program. Ministerstvo má podľa zákona „podporovať rozvoj činností vo vesmíre s cieľom rozširovať kapacity krajiny v oblasti vzdelávania, priemyslu, vedy a technológie“.

Ľudskoprávne organizácie vo štvrtok uviedli, že na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v pondelok 22. februára budú žiadať rázne kroky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv v Nikaragui. V tejto stredoamerickej krajine sa majú 7. novembra konať voľby. Prezident Ortega, ktorý je pri moci od roku 2007, by sa v nich mal uchádzať už o svoje štvrté obdobie vo funkcii.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú