Minister zdravotníctva Papui-Novej Guinei vo štvrtok označil šírenie dezinformácií na sociálnej sieti Facebook za „najväčšiu výzvu“ pre snahy o potlačenie nekontrolovateľného šírenia choroby COVID-19 v tomto tichomorskom ostrovnom štáte. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Jelta Wong uviedol, že „nebezpečné“ príspevky a konšpiračné teórie proti vakcinácii brzdia úrady a zdravotníkov v ich snahe presvedčiť ostrovanov, aby v prípade podozrenia na nákazu vyhľadali svojho lekára a dali si urobiť test na ochorenie COVID-19. K tejto situácii dochádza v čase, keď počet infikovaných na ostrove prudko stúpa.

„Keď Facebook prišiel na Papuu-Novú Guineu, všetci sa stali expertmi,“ uviedol Wong vo vystúpení podujatí organizovanom austrálskym think-tankom Lowy. „Všetci majú (titul) PhD, dokonca už len tým, že sedia pod kokosovou palmou, sa stávajú PhD,“ komentoval Wong šírenie mylných informácií o koronavíruse používateľmi Facebooku.

„Facebook je naša najväčšia platforma konšpiračných teoretikov,“ uviedol Wong. „Niečo nie je v poriadku a Facebook za to musí prevziať zodpovednosť a zastaviť to,“ apeloval. Spoločnosť Facebook pre agentúru AFP uviedla, že aktívne odstraňuje falošné tvrdenia o vakcínach proti chorobe COVID-19 a spolupracuje so zdravotníckymi expertmi na boji proti konšpiračným teóriám.

Facebook je spolu s aplikáciou WhatsApp dominantnou platformou digitálnych médií na Papue-Novej Guinei. Služba AFP Fact Check odhalila na Facebooku niekoľko masovo zdieľaných príspevkov, ktoré v rozpore so skutočnosťou tvrdili, že obyvatelia ostrova sú násilne očkovaní a že ide o súčasť hromadnej vakcinácie. V jednom príspevku sa dokonca písalo o rasovej genocíde.

Papua-Nová Guinea hlásila v prvej vlne okolo 1000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Len za posledný mesiac však zaznamenala viac ako 5000 nových infikovaných. Podľa Wonga je však rozsah epidémie zrejme väčší, pretože sa robí málo testov.

Systém zdravotnej starostlivosti v krajine v tejto situácii kapacitne nestačí. Úrady v hlavnom meste Port Moresby boli preto začiatkom tohto týždňa nútené zriadiť na športovom štadióne provizórnu covidovú kliniku. Austrália minulý týždeň dopravila do Port Moresby 8000 dávok vakcíny a malý tím špecialistov, aby pomohli zaočkovať papuánskych zdravotníkov v prvej línii.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú