Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Štyri roky po vypuknutí emisného škandálu Volkswagenu (VW) sa začne pojednávanie vo veci historicky prvej hromadnej žaloby v Nemecku. Podľa údajov nemeckého ministerstva spravodlivosti sa zhruba 446 tis. sťažovateľov zapojilo do hromadnej žaloby, ktorú pripravila Federácia nemeckých spotrebiteľských organizácií a najväčší motoristický klub krajiny ADAC.

Informuje o tom portál dw.com. V pondelok 30. septembra začne súd v Braunschweigu vypočúvanie prvých zákazníkov Volkswagenu, ktorí žiadajú vrátenie celej kúpnej ceny ich áut.

Automobilka Volkswagen žalobu odmieta a tvrdí, že zákazníci nemajú takýto nárok, pretože ich autá zostali úplne funkčné. Výrobca áut okrem toho opakovane zdôraznil, že oprava softvéru, ktorú ponúkol, odstránila problém nelegálnych úrovní emisií. Niektorí advokáti radia majiteľom dieselových áut VW, aby odstúpili od hromadnej žaloby a podnikli voči automobilke individuálne právne kroky.

Právnické firmy počas tohto leta upozornili, že súd v Braunschweigu len v princípe rozhodne, či Volkswagen má spotrebiteľov odškodniť. Aj keď hromadná žaloba bude na súde úspešná, podľa advokátov sťažovatelia budú musieť o odškodné požiadať individuálne. Ak by však hromadná žaloba neuspela, nároky by sa nemohli uplatňovať. Viac ako 26 tis. nemeckých zákazníkov Volkswagenu podniklo samostatné kroky, pričom väčšina prípadov sa skončila urovnaním.

Od roku 2015 stál emisný škandál automobilku VW zhruba 30 mld. eur. Veľká časť tejto sumy smerovala k 500 tis. zákazníkom v USA. Automobilka si však predbežne vytvorila ďalšiu rezervu v sume 1 mld. eur na právne riziká a dodala, že dodatočné náklady „sa nemôžu vylúčiť“.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú