V máji a júni bude možné zo Slovenska pozorovať periodické kométy aj malými ďalekohľadmi. Ako informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková, ide o kométy 7P/Pons-Winnecke a 10/P Tempel 2, ktoré patria do Jupiterovej rodiny komét.

Ako uviedol Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV, obežná doba kométy 7P/Pons–Winnecke je 6,31 roka a priemer jej jadra odhadujú na 5,2 km. Spresnil, že perihéliom prejde 27. mája 2021 a najbližšie k Zemi bude 12. júna 2021.

Preto bude podľa neho kométa v prvej polovici júna jasnejšia ako desiata magnitúda a jasnejšia ako 12. magnitúda bude až do polovice augusta. Kométa bude zo Slovenska pozorovateľná od mája do júna v druhej polovici noci. Periodickú kométu 7P/Pons–Winnecke, ktorú astronómovia považovajú za materskú kométu meteorického roja Júnové Bootidy, objavil v júni 1819 Jean-Louis Pons.

Gáliková priblížila, že ráno tesne pred východom Slnka bude možné v máji a júni pozorovať periodickú kométu 10P/Tempel 2. Pomenovaná je podľa svojho objaviteľa, astronóma Ernesta W. L. Tempela. Ten ju našiel začiatkom júla 1873. Obežná doba kométy je 5,3 roka a predpokladaný priemer jadra má 10,6 km. „Jej perihéliová vzdialenosť je 1,41 astronomickej jednotky.

Najbližšie popri Zemi prešla v roku 1925 vo vzdialenosti len 0,35 astronomickej jednotky. V roku 2026 sa k Zemi priblíži opäť, a to na vzdialenosť 0,41 astronomickej jednotky,“ doplnil Svoreň s tým, že astronomická jednotka je priemerná vzdialenosť Zeme od Slnka.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú