Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pri kalifornskom meste Oroville otestujú časť diaľnice, ktorú vytvorili s pomocou recyklovaných plastov. Technológia využíva upravený starý asfalt zmiešaný s polymérovým spojivom vyrobeným z recyklovaného materiálu.

Na projekte spolupracujú CalTrans a TechniSoil. Druhá spomínaná firma vlani vyskúšala podobný materiál z asfaltu a plastu na rušnej križovatke v Los Angeles. Pokus bol úspešný a preto mohli vstúpiť do tejto ďalšej fázy.

„Sme nadšení zo zavádzania novej udržateľnej technológie a pomáhame pripraviť pôdu pre využitie recyklovaných plastov po celom štáte,“ uviedol Amarjeet S. Benipal zo spoločnosti Caltrans. „Tento proces je lepší pre životné prostredie, pretože udržiava plastové fľaše mimo skládok a pomáha redukovať emisie skleníkových plynov a spoliehanie sa na fosílne palivá,“ dodal.

Materiál TechniSoil G5 úplne eliminuje používanie tradičného horúceho asfaltu. Výroba cesty spočíva v tom, že najprv rozomelú zhruba sedem centimetrov starej vozovky a zmiešajú ju s tekutým polymérovým spojivom, ktoré vyrobia z recyklovaných plastových fliaš.

Na približne 1600 kilometrov spotrebujú zhruba 150-tisíc fliaš. Táto nová zmes je dostatočne odolná na to, aby ju použili ako vrchnú časť vozovky a podľa autorov projektu vydrží dlhšie ako tradičný asfalt.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú