Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková v piatok 27. januára 2023 rokovala v Lisabone so štátnym tajomníkom portugalského rezortu zahraničných vecí pre internacionalizáciu Bernardom Ivom Cruzom. Témou ich rokovaní boli energetická kríza spôsobená ruskou agresiou na Ukrajine, využívanie obnoviteľných zdrojov, ako aj ekonomická spolupráca a možnosti jej prehĺbenia.

Európa prechádza hlbokou energetickou krízou a v oblasti cien energií je pod tlakom Ruska. Portugalsko, s vysokým podielom obnoviteľných zdrojov ako aj energetickou infraštruktúrou je inšpiráciou pre iné štáty EÚ,“ vyhlásila štátna tajomníčka. Pripomenula, že Portugalsko je nezávislé od ruského plynu a ropy, pričom plyn importuje z Afriky, LNG z USA a ropu z Brazílie a Španielska.

I. Brocková sa vyslovila za posilnenie slovensko-portugalskej hospodárskej spolupráce. Vzájomný obchod začal po pandemickom pribrzdení opäť rásť, čo štátna tajomníčka ocenila. Potenciál v prehĺbení ekonomických vzťahov vidí predovšetkým v automobilovom sektore, technologických inováciách, potravinárskom, farmaceutickom priemysle a rozvoji turizmu.

Štátna tajomníčka počas pracovnej cesty v Porte slávnostne inaugurovala honorárny konzulát SR vedený Eduardom Jorgem Limom da Costom, ktorý po niekoľkých rokoch obnovil svoju činnosť. Navštívila tiež výrobný závod firmy BeLenka, ktorý patrí k lídrom v oblasti ekologicky udržateľnej výroby barefootovej obuvi a za ktorým stojí úspešná slovenská firma zo Žiliny. Stretla sa aj s predstaviteľmi Národnej asociácie mladých podnikateľov, ktorá podporuje začínajúcich biznismenov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú