Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedcom sa podarilo urobiť ďalší krok vpred v dekódovaní ľudskej reči prostredníctvom pozorovania mozgových vĺn. Podarilo sa im to vďaka algoritmom, ktoré prenášajú vzorec mozgových vĺn do viet v reálnom čase, pričom miera chybovosti slov bola len tri percentá. Novú štúdiu publikovali v žurnále Nature Neuroscience.

Predchádzajúce výskumy dokázali dekódovať len fragmenty slov alebo malé percento slov v určitých frázach. Na vylepšení výskumov pracoval Joseph Makin z Kalifornskej univerzity v San Franciscu a jeho kolegovia.

Štyria dobrovoľníci nahlas čítali vety, zatiaľ čo elektródy zaznamenávali ich mozgovú aktivitu. Tú prenášali do počítačového systému, ktorý vytvoril reprezentáciu pravidelne sa objavujúcich javov v týchto dátach. Tieto vzorce súvisia s opakujúcimi sa javmi, ako sú samohlásky, spoluhlásky či príkazy v častiach úst. Ďalšia súčasť systému zas dekóduje túto reprezentáciu slovo za slovom do viet.

Autori priznávajú, že štúdia má svoje medzery. Napríklad skúmaný prejav bol limitovaný na 30 až 50 viet. Experti uviedli, že dekodér dokáže rozpoznať jednotlivé slová, nie len vety.

V princípe to znamená, že dokáže dekódovať vety, ktoré nepoužili v tréningovej sade. Schopnosť systému dekódovať reč sa zlepšila po tom, ako najprv pracoval s mozgovou aktivitou jedného človeka a následne s iným dobrovoľníkom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú