Kyberzločinci neustále hľadajú nové spôsoby, ako ukradnúť údaje používateľov. Kým vlani podvodníci vo zvýšenej miere využívali spamové správy a phishingové stránky súvisiace s ochorením COVID-19, v 1. kvartáli tohto roka sa zamerali presnejšie na proces očkovania. Vyplýva to zo štúdie kyberbezpečnostnej spoločnosti Kaspersky.

Experti našli rôzne typy stránok distribuovaných celosvetovo. „Príjemca dostal spamovú správu s informáciou, že je pozvaný na očkovanie alebo na účasť v prieskume, alebo na diagnostikovanie ochorenia COVID-19,“ vysvetlili odborníci. Napríklad niektorí používatelia zo Spojeného kráľovstva dostali e-mail, ktorý sa javil, že pochádza z tamojšej národnej zdravotnej služby.

Bola to pozvánka na očkovanie, pričom kliknutím na odkaz mali potvrdiť, že sa chcú na očkovaní zúčastniť. Následne musel záujemca pre získanie termínu na očkovanie vyplniť formulár s osobnými dátami vrátane údajov o platobnej karte. „Výsledkom bolo, že útočníkom odovzdali svoje osobné aj finančné údaje,“ podotkli experti.

Podvodníci využívali aj falošné prieskumy týkajúce sa očkovania proti ochoreniu COVID-19. Podvodníci rozposlali e-maily v mene farmaceutických firiem vyrábajúcich vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a vyzvali používateľov na účasť v krátkom prieskume. „Všetkým účastníkom bol prisľúbený darček za účasť v prieskume.

Po zodpovedaní otázok bola obeť presmerovaná na stránku s ‚darom‘,“ spresnili odborníci. Pre získanie darčeka však museli vyplniť podrobný formulár s osobnými údajmi. V niektorých prípadoch dokonca kyberzločinci žiadali aj o zaplatenie symbolickej sumy za doručenie.

Experti odporúčajú ľuďom v tejto súvislosti byť skeptickými voči akýmkoľvek neobvykle štedrým ponukám a propagačným akciám. „Vždy si overte, či správy pochádzajú zo spoľahlivého zdroja,“ odporúčajú tiež odborníci. Je dobré tiež neklikať na odkazy z podozrivých e-mailov a kontrolovať pravosť webových stránok, ktoré používatelia navštevujú. Netreba zabúdať ani na bezpečnostné riešenie s aktuálnymi databázami.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú