Osobitný výbor Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje okolnosti útoku na Kapitol zo 6. januára roku 2021, si od spoločností Meta, Alphabet, Twitter a Reddit vyžiadal údaje o tom, ako boli ich sociálne siete použité na spochybnenie výsledkov prezidentských volieb v USA z roku 2020.

V noci na piatok o tom informovala agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyjadrenie predsedu výboru Bennieho Thompsona.

Stúpenci dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa prenikli 6. januára 2021 vo Washingtone na pahorok Capitol Hill, kde zvalili policajné zátarasy okolo areálu, prenikli k budove Kongresu, na ktorej rozbíjali okná a dvere, a tak sa dostali do chodieb a sál. Dôsledkom ich násilného konania bolo prerušenie spoločnej schôdze oboch snemovní Kongresu, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra 2020.

Po tom, ako sa polícii podarilo obnoviť kontrolu nad objektom, sa poslanci k rokovaniu vrátili a Bidena potvrdili ako víťaza volieb.

Pri násilnostiach na Kapitole prišlo o život päť ľudí  vrátane príslušníka polície chrániacej budovu a areál Kapitolu.

V kauze vpádu Trumpových priaznivcov do budovy Kapitolu je súdne stíhaných takmer 500 ľudí.

Biden minulý štvrtok označil udalosti spred roka za „ozbrojenú vzburu“. Trumpa obvinil, že sa po prehre v prezidentských voľbách pokúsil zabrániť demokratickému odovzdaniu moci.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú