Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) a Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) budú centrálnou koordinačnou IT autoritou v rámci celej verejnej správy v súvislosti s opatreniami v oblasti šírenia koronavírusu.

V stredu o tom rozhodla vláda. Úrad argumentuje, že v súčasnosti jednotlivé ministerstvá, ako aj ostatné ústredné orgány štátnej správy a subjekty verejnej správy postupujú v oblasti informačných technológií nekoordinovane. „Uvedené spôsobuje informačný nesúlad, duplicitný výkon niektorých činností ako aj neefektívne využívanie ľudských a technických kapacít,“ konštatuje. ÚPVII a NASES tak budú koordinovať spoločný postup všetkých zúčastnených strán v rôznych IT oblastiach.

Okrem iného pôjde o zber údajov pre analýzu dát, vyhodnocovanie a konsolidáciu analytických výstupov jednotlivých ministerstiev, ale aj jednotnú interpretáciu prognóz, či zabezpečenie konsolidovaného webového obsahu pre všetky portály verejnej správy.

Pomáhať budú aj pri zabezpečovaní telekonferenčnej siete, zabezpečovaní IT nástrojov a riešení podporujúcich prácu z domu pre inštitúcie verejnej správy, ale aj pri podpore systémov elektronického procesu vzdelávania v pôsobnosti základných a stredných škôl. Do ich pôsobnosti bude patriť aj zabezpečovanie dostatočnej výkonnosti kapacity telekomunikačných liniek a internetového pripojenia pre verejnú správu v rámci vládnej siete GOVNET či kybernetickej ochrany.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú