Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slováci dostanú jedinečnú príležitosť pre obyvateľov Slovenska. Do dnes, teda 6. februára 2022, môžu zaslať pohľadnicu americkej nadácii Club for the Future, ktorá je súčasťou známej vesmírnej firmy Blue Origin Jeffa Bezosa. Tá ju potom na palube svojej rakety New Shepard dopraví na hranicu vesmíru.

Pri opätovnom pristáti na Zemi budú pohľadnice označené pečiatkou “Letelo do vesmíru” (anglicky “Flown to Space”) a doručené naspäť odosielateľom na Slovensku. Slovensko je dokonca prvou európskou krajinou, ktorá túto možnosť dostane.

Pokyny pre účastníkov, ako aj vzor pohľadnice na vytlačenie, sú na stránke Spacegeneration.org.

Môžeš mať doma kúsok vesmírnej turistiky

Nadáciu Club for the Future založila spoločnosť Blue Origin v roku 2019. Jej poslaním je inšpirovať budúce generácie, aby sa venovali kariére v oblasti vedy, technológií, inžinierstve a matematike, čím prispejú k budúcnosti ľudstva vo vesmíre. Blue Origin pracuje aj na vývoji opakovane použiteľných nosných rakiet.

O logistiku Vesmírnej pošty na Slovensku sa starajú členovia organizácie Space Generation Advisory Council (SGAC) v spolupráci s priemyselnou zložkou Slovenskej vesmírnej kancelárie, ktorá zastrešuje odoslanie pohľadníc do americkej nadácie.

Organizácia so štatútom pozorovateľa v OSN pôsobí vo viac ako 150 krajinách sveta. Často spolupracuje aj s NASA, Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a aktuálne aj s Blue Origin. Jej dvere sú otvorené pre študentov a mladých profesionálov vo veku 18 – 35 rokov.

Blue Origin / SARIO / Slovenská vesmírna kancelária

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú