V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Ak často tráviš noci pod umelým svetlom a cez deň sa vyhýbaš prirodzenému svetlu, môže to vážne ovplyvniť tvoje zdravie. Nová štúdia naznačuje, že takéto správanie môže byť spojené so zvýšeným rizikom úmrtia. Tieto zistenia priniesol vedecký magazín PNAS a portál Medical Xpress.

Predchádzajúce výskumy ukázali, že pravidelné zasahovanie do cirkadiánneho rytmu, teda prirodzeného cyklu bdenia a spánku, môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov. Tento biorytmus má zvyčajne cyklus trvajúci približne 24 hodín a je kľúčový pre zdravé fungovanie organizmu. Jeho narušenie môže viesť nielen k problémom so spánkom ale aj k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych chorôb a dokonca aj predčasnej smrti.

Nočné svetlo a úmrtie

Štúdia, ktorú vykonal tím vedcov z USA, Spojeného kráľovstva a Austrálie, skúmala údaje zozbierané z databázy UK Biobank. Tá obsahuje informácie o zdravotnom stave státisícov obyvateľov Spojeného kráľovstva. Výskum sa zameral na približne 89 000 ľudí, prevažne starších ako 62 rokov, ktorí používali inteligentné náramky sledujúce ich vystavenie svetlu.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí sa pravidelne v noci vystavovali svetlu a cez deň boli viac v tme, mali vyššiu pravdepodobnosť úmrtia. Tento efekt bol obzvlášť výrazný u osôb, ktoré trpeli kardiovaskulárnymi problémami.

Na druhej strane ľudia, ktorí počas dňa trávili viac času vystavení sa prirodzenému svetlu, vykazovali nižšie riziko úmrtia. Výskum ukázal, že narušený cirkadiánny rytmus v dôsledku nedostatku svetla cez deň a jeho nadbytku v noci môže zvyšovať riziko rôznych zdravotných problémov.

Spánok, modré svetlo
Pexels

Ako minimalizovať riziko

Autori štúdie odporúčajú, aby si v noci a najmä nadránom udržiaval prostredie bez zbytočného svetla. Ak máš možnosť, cez deň sa čo najviac vystavuj prirodzenému svetlu, aby si podporil svoj prirodzený cirkadiánny rytmus a znížil riziko zdravotných komplikácií.

Dlhodobé narušovanie cirkadiánneho rytmu, napríklad nočnou prácou či častým používaním elektroniky pred spaním, môže negatívne ovplyvniť nielen tvoju kvalitu spánku ale aj celkové fungovanie organizmu. Preto je dôležité vytvoriť si návyky, ktoré minimalizujú vystavovanie sa umelému svetlu v noci a zabezpečiť si dostatočný prísun denného svetla, čím môžeš prispieť k svojmu lepšiemu zdraviu a predĺženiu života.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú