Na Netflixe už čoskoro štartuje najprovokatívnejší sci-fi seriál súčasnosti Black Mirror, ktorý sa rád zameriava na temnú stránku technológií a ich vplyv na nelichotivé tvarovanie našej budúcnosti.

Tvorca seriálu Charlie Brooker sa pri písaní pripravovanej novej série rozhodol využiť služby horúco diskutovanej umelej inteligencie a zadal príkaz ChatGPT, aby napísal jednu epizódu Black Mirror. Výsledok ho najskôr prekvapil, následne si však uvedomil zásadný nedostatok.

Prvá vec, ktorú som urobil, bolo zadanie generovať epizódu Black Mirror. Výsledok na prvý pohľad vyzeral dobre, no po druhom prečítaní to bola poriadna sr*čka,“ povedal Brooker v rozhovore pre Empire.

Dodal, že ChatGPT si vybral konkrétne zápletky z predchádzajúcich epizód seriálu a zmiešal ich dohromady. Na vygenerovanej zápletke tak nebolo vôbec nič nové ani originálne.

Brookerovo vyjadrenie prichádza v čase štrajku amerických scenáristov, ktorí bojujú za lepšie podmienky a odmeny svojej práce. Práve scenáristi či spisovatelia podľa niektorých analytikov patria ku skupine, ktorú môže umelá inteligencia poškodiť najviac.

Téme umelej inteligencie sa takmer s istotou bude venovať aj nová séria Black Mirror, ktorá na Netflixe štartuje 15. júna. Pozostávať bude z piatich epizód a podľa Brookera budú provokatívnejšie ako kedykoľvek pred tým.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú