Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pred 3 rokmi vznikla umelá inteligencia, pomenovaná ako Margaret, ktorá mala za úlohu rozoznávať prejavy Donalda Trumpa a analyzovať jeho reč a syntax počas vystúpení. Databáza pre tento nástroj pritom obsahuje vyše 10 miliónov slov a viac ako 1 000 hodín videozáznamov. Keď sa však Margaret pokúšala Trumpov prejav počas jednej významnej udalosti, jeho vyjadrovanie ju dokázalo doslova odpísať, informuje IFLScience.

Umelá inteligencia sa pri rozoznávaní a analýze prejavu Donalda Trumpa zamerala na prejav počas výročia bitky v Korálovom mori. Jeho osobitý štýl vyjadrovania a skladba viet však dokázali rozhodiť aj takúto špičkovú technológiu, ktorá je už 3 roky používaná práve na sledovanie jeho prejavov.

Tvorca Margarety a CEO FactSquared, Bill Frischling, prezradil, že sa umelá inteligencia snažila prejavy analyzovať podľa interpunkcie ako v anglickom jazyku.

Preto ju musel naučiť osobitému štýlu amerického prezidenta, čo malo pomôcť pri skúmaní jeho správania počas prejavov. Pri analýze prejavu počas spomínaného výročia však Margaret reč Donalda Trumpa nezvládla a takmer okamžite sa pokazila, informoval denník Los Angeles Times. Výsledkom boli tweety, ktoré istým spôsobom pripomínajú Trumpové príspevky, avšak nedávali žiaden zmysel.

Zdroj: IFLScience, Los Angeles Times

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú