Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nová diagnostika s umelou inteligenciou dokáže na základe symptómov u ľudí predpovedať, či majú pravdepodobne ochorenie COVID-19. Model vyvinuli výskumníci z King’s College London, Massachusetts General Hospital a zdravotníckej spoločnosti ZOE, ktorých zistenia publikoval odborný časopis Nature Medicine. Čoskoro by ju mali začať klinicky testovať v USA a vo Veľkej Británii.

Novonavrhnutý model umelej inteligencie využíva pri svojej predpovedi nákazy novým koronavírusom dáta z aplikácie COVID Symptom Study. Aplikáciu používa celosvetovo viac ako 3,3 milióna ľudí, ktorí si do nej denne zaznamenávajú ich zdravotný stav vrátane príznakov ako pretrvávajúci kašeľ, horúčka, únava a strata chuti alebo čuchu. Výskumníci vo svojej štúdii analyzovali dáta od približne 2,5 milióna používateľov.

Pexels

Z týchto ľudí 18 374 absolvovalo test na koronavírus a 7 178 ho malo pozitívny. Vedci skúmali, ktoré príznaky známe pri ochorení s najväčšou pravdepodobnosťou súviseli s pozitívnym testom. Vedci následne vytvorili matematický model, ktorý s takmer 80-percentnou presnosťou predpovedal, či je u konkrétnej osoby pravdepodobnosť výskytu ochorenia. Predpoveď sa zakladala na veku, pohlaví a kombinácii štyroch kľúčových príznakov – straty chuti alebo čuchu, vážneho alebo pretrvávajúceho kašľa, únavy a vynechávania stravovania sa.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú