Krátko po tom, ako Rusko začalo vojnu na Ukrajine, reagoval Západ uložením tvrdých sankcií proti Putinovmu režimu. Chtiac či pod tlakom vlastných zákazníkov a vlád jednotlivých krajín sa pridala aj väčšina technologických a iných firiem, ktoré postupne jedna za druhou oznámili odchod z ruského trhu.

Nevycúvali však všetky, za čo sú teraz často terčom kritiky. Ako píše Yahoo News, jednou z firiem, ktoré v Rusku stále podnikajú, je napríklad populárne Xiaomi. Ukrajina preto čínskeho výrobcu označila za „medzinárodného sponzora vojny“.

Logika za týmto vyhlásením je jasná. Firmy, ktoré naďalej zo ziskom podnikajú v Rusku, tam odvádzajú aj dane, ktoré smerujú do štátneho rozpočtu. Kremľu tak teoreticky ponúkajú ďalšie peniaze, z ktorých môže financovať armádu a agresiu proti Ukrajine.

Odchod západných firiem a nedostupnosť vyspelých produktov pre bežných Rusov by tiež mali znásobiť nespokojnosť a tlak na režim pri moci, aj keď v tomto smere sa Putinova pozícia zdá ako neohroziteľná.

Ukrajina zas nikdy nešetrila neopatrnými a často zveličenými vyhláseniami, vďaka ktorým sa snaží upútať pozornosť ostatných krajín a za každú cenu ich dotlačiť k akejkoľvek forme pomoci.

„Kým Rusi bombardovali mierumilovné ukrajinské mestá, Xiaomi dokázalo zvýšiť dodávky do Ruska o 39 % percent v prvom kvartáli 2022 oproti minulému roku,“ napísala ukrajinská protikorupčná agentúra, ktorá za tvrdým vyhlásením stojí.

Je však pravda, že odchod iných značiek môže pre Xiaomi a výrobcov, ktorí na trhu zostalo, predstavovať príležitosť dobre zarobiť. V ruských obchodoch totiž veľa konkurencie nezostalo.

Xiaomi však na inváziu predsa len reagovalo, vlani na jeseň aspoň zastavilo marketingové aktivity.

„Xiaomi ponúka produkty výhradne na civilné a komerčné použitie. Veríme, že každý zákazník na svete má právo na prístup k komunikačným nástrojom a informáciám na internete. Sme dôrazne proti obvineniu Ukrajinskej národnej agentúry pre prevenciu korupcie (NACP), že sme „medzinárodným sponzorom vojny“. Nepodporujeme žiadne vojnové akcie. Plne ctíme svetový mier. Naším poslaním je umožniť každému na svete užívať si lepší život prostredníctvom inovatívnych technológií,“ stojí v reakcii Xiaomi.

Niektoré ďalšie u nás známe firmy, ktoré z Ruska stále neodišli

Procter&Gamble, Mondi Group/Mondi PLC, Bonduelle, Metro Cash&Carry, Yves Rocher, Raiffeisen Bank International

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú