Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ukrajina momentálne dokáže vyrobiť toľko energie, koľko potrebuje, a to aj napriek značným škodám, ktoré napáchali ruské útoky. Potrebuje však lepšie zabezpečiť svoju energetickú sieť, a to vrátane výstavby podzemných krytov, aby ju ochránili pred ďalšími útokmi. Povedal to v piatok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, uvádza TASR podľa denníka The Guardian.

Šmyhaľ na tlačovej konferencii povedal, že počas zimy bolo pri ruských raketových a dronových útokoch poškodených 40 – 50 % z ukrajinskej energetickej siete.

Milióny ľudí sa preto ocitli bez prúdu, Ukrajina však bola schopná rýchlo škody opraviť, čiastočne vďaka zariadeniam, ktoré jej v rámci pomoci poslal Západ.

Šmyhaľ uviedol, že Ukrajina „má nateraz“ v tomto smere dostatočné výrobné kapacity. „Ďalším krokom je zabezpečenie energetickej infraštruktúry na ďalšiu sezónu,“ dodal.

Pripravované opatrenia preto podľa jeho slov budú zahŕňať vybudovanie betónových a podzemných krytov na ochranu elektrických generátorov a distribučnej siete pred ďalšími ruskými útokmi.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú