V tomto texte boli použité materiály TASR.

Ukrajina obmedzila používanie aplikácie Telegram vo vládnych inštitúciách, bezpečnostných zložkách aj v armáde pre obavy o národnú bezpečnosť. Ako informuje TASR, podľa Kyjeva by mohli mať prístup k osobným údajom a správam v aplikácií, ktorá je jedným z hlavných komunikačných kanálov na Ukrajine, aj v Rusku.

„Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) sa rozhodla obmedziť používanie Telegramu vo vládnych agentúrach, vojenských útvaroch aj zariadeniach kritickej infraštruktúry,“ informovala RNBO na Facebooku a uviedla, že ide o „záležitosť národnej bezpečnosti“.

Unsplash
Veľmi ľahko hacknuteľný

Obmedzenie sa netýka zamestnancov, ktorí aplikáciu využívajú v rámci pracovných povinností, keďže je jedným z hlavných komunikačných kanálov v armáde aj vo verejnej správe. Taktiež bežní občania budú môcť aplikáciu využívať i naďalej.

Šéf ukrajinskej tajnej služby Kyrylo Budanov upozornil, že Moskva by mohla mať prístup k správam, vrátane tých vymazaných a taktiež k osobným údajom používateľov. Podľa neho toto obmedzenie nie je potlačením slobody prejavu, ale vecou národnej bezpečnosti.

Popredný nemenovaný predstaviteľ ukrajinských bezpečnostných zložiek označil Telegram za „veľmi ľahko hacknuteľným“ ruskou stranou a preto rizikový. Podľa predstaviteľov ukrajinských bezpečnostných zložiek Moskva využíva Telegram na „protiútoky, šírenie tzv. phishingu či malvéru, ako aj na geolokáciu používateľov, či rozhodovanie sa v prípade raketových útokoch“.

Ruský Telegram

Aplikáciu Telegram vyvinul a vedie 39-ročný Rus Pavel Durov, ktorý v roku 2014 z Ruska odišiel. Ako ďalej informuje TASR, podľa médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo a aj občianstvo Spojených arabských emirátov.

Nakoniec ho vo Francúzsku zadržali a následne úrady oznámili, že Durova stíhajú v súvislosti s trestnými činmi na Telegrame vrátane podvodov, prania špinavých peňazí, detskej pornografie a ďalších. Z väzby ho následne po štyroch dňoch podmienečne prepustili na kauciu. Má zakázané opustiť územie Francúzska a musí sa dvakrát týždenne hlásiť na policajnej stanici.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú