Ťažiari kryptomien v americkom štáte Texas čelia nepríjemnému problému – musia dočasne odstaviť všetky operácie. Dôvodom je kritický nedostatok energie spôsobený masívnymi vlnami horúčav. Ako informuje Bloomberg, Texas sa za posledné roky stal jedným zo svetových centier na ťažbu kryptomien. Investorov sem prilákali predovšetkým nízke ceny energií, rovnako ako benevolentná politiku štátu Texas voči ťažbe kryptomien.

Teraz však veľké spoločnosti, ktoré prevádzkujú milióny počítačov, musia ťažbu nedobrovoľne prerušiť. Tamojší poskytovateľ elektrickej energie, spoločnosť ERCOT, totiž čelí kritickému preťaženiu siete kvôli vysokým horúčavám a požiadala veľké podniky o úsporné opatrenia.

Nútené úspory sa v Texase dotýkajú aj jeho obyvateľov, ktorých ERCOT rovnako vyzval na obmedzenie spotreby energie. V čase od 14-tej do 20-tej hodiny odporúča nespúšťať veľké spotrebiče ako práčky a sušičky, rovnako vydal usmernenia pre využitie klimatizácií.

Problémy sa budú zväčšovať

Odhaduje sa, že odstavením veľkej väčšiny ťažiarov sa sieť odľahčí približne o tisíc megawattov, čo predstavuje 1,3 % celkovej kapacity siete. Získaná energia má byť v sieti využitá na maloobchodné a komerčné účely.

Poskytovateľ ERCOT avizuje, že problémy s dodávkou elektriny budú pokračovať aj v budúcnosti, na čom sa výrazne podpíšu práve kryptoťažiari.

Tí majú podľa odhadov v krátkom čase energetický dopyt výrazne znásobiť a podľa odhadov majú do polovice budúceho roka spotrebovať toľko energie, koľko by vyšlo na zásobu domácností v celom Houstone. V meste žije približne 2 milióny ľudí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú