Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Moderné smartfóny sa rozdeľujú podľa operačného systému predovšetkým do dvoch hlavných kategórií, ktoré sú mnohým dobre známe. K tomuto výsledku však boli potrebné celé roky vývoja a evolúcie priemyslu, v ktorom sme za posledné 2 dekády videli niekoľko operačný systémov. Niektoré systémy chceli byť úspešné a iné sa nimi aj naozaj stali, no celý priebeh a ich popularitu teraz prezentuje toto fantastické video na YouTube.

Za 20 rokov sa toho v mobilných telefónoch udialo naozaj veľa. Svet prešiel od štandardných mobilov s múdrejším zariadeniam s vlastným operačným systémom. Práve táto kategória softvéru sa postupom rokov výrazne menila s novými trendmi a smartfónmi, ktoré prichádzali na trh. Prvý PalmOS postupne upadol do zabudnutia a na scéne sa objavili iní hráči. Niekedy populárny Symbian potom vytlačila konkurencia.

Ani Windows Phone už neskôr nebol to, čo býval. Vo výsledku sa spomedzi mnohých systémov ustálili medzi smartfónmi 2, a to Android, ktorý dominuje dodnes, spolu s iOS. Túto dvojicu však pomaly začína dobiehať nový KaiOS, ktorý je určený pre lacné mobily, informuje Android Police. Celú evolúciu operačných systémov pre mobily si môže pozrieť na priloženom videu.

Zdroj: Android Police, YouTube

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú