Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Astronómovia zverejnili novú fotografiu Slnka, ktorá bola zhotovená novým Inouyeho teleskopom. Ten sa nachádza na vrchole sopky Haleakalā na Havaji a v súčastnosti sa jedná o najvyspelejší slnečný teleskop na svete, informuje portál Forbes.

Nová fotografia je dvakrát detailnejšia ako doposiaľ najdetailnejšie fotografie povrchu Slnka. Inouyeho slnečný teleskop začne svoju ostrú prevádzku 1. júla 2020 a astronómom by mal pomôcť lepšie pochopiť, ako funguje a pracuje naša najbližšia hviezda.

Ako píše TheGuardian, na fotografii môžeš vidieť zlatisté plochy, z ktorých je každá ohraničená akousi tmavou hmotou. Zlaté polia v skutočnosti predstavujú horúcu plazmu, ktorá stúpa z jadra na povrch, kde sa následne ochladzuje a opätovne klesá dolu tmavými kanálmi, aby sa ohriala. Každá zlatistá plocha je pritom veľká takmer ako Francúzsko.

Zhotoviť takýto detailný záber nie je vôbec jednoduché – nový teleskop má optiku dlhú až 4 metre. Pri snímaní Slnka vzniká vo vnútri teleskopu obrovské teplo, ktoré astronómovia chladia pomocou stoviek vzduchových turbín. To by však na jeho chladenie vôbec nestačilo, preto každú noc naplnia ľadom 8 chladiacich nádrží, odkiaľ sa tento chlad rozvádza do observatória 12 km dlhým potrubím.

Zdroj: Forbes, TheGuardian

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú